Wedos HTTPS

Jak je to s HTTPS/SSL u Wedosu?

U Wedosu existují v principu dvě možnosti HTTPS – jednou z nich je Let’s Encrypt certifikát na sdílené IP adrese, což je dnes běžně používaná a relativně snadno dostupná varianta, která navíc nestojí prakticky žádné peníze navíc. Druhou variantou je vlastní certifikát na sdílené adrese (SNI), který je ovšem pro většinu uživatelů spíše zbytečně obtížnou variantou. A v čem že tkví důležitost HTTPS?

Ve zkratce jde o tzv. šifrovanou komunikaci. Mezi kým? No, mezi serverem a prohlížečem. Ve výsledku to znamená, že pokud někdo zadává např data do kontaktního formuláře na webu, tato data jsou šifrovaná a nelze je odposlechnout (bez šifrování hrozí to, že budou zachycena různě důvěrná osobní data – jako např. data kreditní karty, adresa bydliště apod.) a následně zneužita. Proto se v dnešní době jednoznačně doporučuje používat zabezpečené šifrování HTTPS/SSL.

Jak si zařídit a aktivovat Wedos HTTPS?

Jednoduše…dnes už není HTTPS/SSL vedený na Wedosu jako příplatková služba, takže si jej můžete zřidit zcela bez příplatku – viz obrázek níže. Tuto volbu jednoznačně doporučujeme všem, kdo si pořizují doménu a webhosting od Wedosu. HTTPS je k dispozici samozřejmě i v rámci jednoho z nejnovějších produktů Wedos Website.

Ukázka objednávky, kde je HTTPS v současnosti jako bezpříplatková služba.

Samotná aktivace a zprovoznění už probíhá přímo v prostředí administrace, kde je postup jednoduchý. Pro snažší orientaci v celém procesu stačí, když se podíváte na video níž, kde je celý postup vysvětlen přímo na příkladu Wedosu a webové stránky, která je provozovaná na redakčním systému WordPress. Bez ohledu na to, na čem je Váš web provozován, je tento postup stále stejný a stačí jej následovat.

Po dokončení stačí počkat cca 30 minut (raději 1 hodinu), než se změny projeví, a to ve formě zámečku v adresním řádku prohlížeče. Zámeček symbolizuje, že certifikát je na webu aktivní a zadávaná data tudíž nelze odposlouchávat.

Ukázka adresního řádku se zámečkem, který značí aktivní certifikát HTTPS/SSL.

Je zřízení a aktivace Wedos HTTPS opravdu nutné?

V zásadě ano. Z pohledu Googlu a on-line bezpečnosti je to dokonce zásadní věc. Aktivní certifikát je předpokladem věrohodného webu. Na druhou stranu je rozhodnutí na Vás. Vřele ho však doporučujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *